söndag 22 januari 2012

Drakår



Ja i år är det "the year of the dragon" enligt den kinesiska kalendern och det tyckte jag var intressant på grund av datumet 2012 och allt som sägs.

Ordet drake tros ha sitt ursprung i det grekiska verbet δρακεῖν(drakeîn)som betyder "att se klart" vilket för mig förde tankarna till ordet apokalyps som ursprungligen betyder "ta bort slöjan".
Båda orden verkar betyda ungefär samma sak och det är ju detta år som många kallar domedagen eller apokalypsen.

Något annat som knyter samman draken med året 2012 är Mayafolkets gud Kukulcán(översätts den fjädertäckta ormen typ).
Guden kan också kallas Quetzalcóatl som är aztekernas högsta gud.
I deras konst brukar han synas som en befjädrad orm omgiven av en solskiva och eldslågor och ibland med en människas huvud i munnen.
Här har ju såklart vissa tolkat myten lite fritt, beroende på om det är en verklig person eller en berättelse i metaforer.
Det finns även likheter med bibeln och figuren (Jesus)Kristus som en dag ska återkomma.
Vissa tolkar då det olika, ett exempel jag tycker är intressant är att namnet kristus eller crist kommer från ordet chryst-ahl vilket såklart betyder kristall men också innehåller både crist och ahl som senare blev allah.
Betydelsen blir då att vi en gång hade ett rent kristall sinne och att vi nu kommer att få tillbaka det.
oj märker att jag svävar ut lite, finns ännu mer att skriva om det men nu höll jag ju på med ormar och drakar...

Jo det konstiga är ju att i kinesisk tradition finns det även historier om kejsare som kommer ut ur munnen på en drake, vilket även verkar stämma med Quetzalcóatl.
Men vad var då ormen eller draken, den kunde flyga (ofta utan vingar, men Quetzalcóatl hade fjädrar men inga vingar, kanske fjädrarna var symbolik av att han var luftburen?) och omgavs av eld.
Ni kanske fattar var jag pekar fingret, att draken kanske var en farkost,men det är ju såklart bara teorier.

En annan symbolik med drakar är Ouroboros, som är en symbol som oftast visar en orm eller drake som biter sin egen svans.
Symbolen kan bland annat betyda den eviga tidscykeln, alltså att tiden inte är linjär utan går i cirklar, som både de gamla egyptierna, maya och aztekerna trodde.
Finns ju såklart en massa mer betydelser av symbolen som typ ying och jang eller som alkemisterna som använde symbolen för att säga "en är allt".

Är vi kanske i det skiftet nu?
Det som en gång var ska återkomma, slöjan försvinner från våra ögon(apokalyps) och vi ser klart(drakeîn)..
jag vet inte, men det är helt klart spännande tider.

Peace!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar