måndag 7 maj 2012

A blast from the past

Kan det vara så att det har sprängts något som liknar Atombomber en gång i tiden?
Nej jag menar inte Hiroshima och Nagasaki, utan Harappa och Mohenjo-daro...ca 4-5000 år före kristus.
En del av Indusdalens civilisationMohenjo-daro är den bättre bevarade av de två och det är också där man hittar mest information.
Mohenjo-daro var en av de modernaste städer man hittat som är så pass gamla, de hade välplanerad arkitektur, raka gator och rektangulära hus, vissa med två våningar och ett avancerade dräneringssystem genom hela staden.
Staden fick sitt namn Mohrenjo-daro som betyder "hög av lik" när man hittade platsen för första gången och gatorna var fulla med skelett som vittnade på att en katastrof drabbat staden man grävde fram.


Många skelett höll varandra i handen, man kunde även se familjer hålla om varandra som att de gjort sig redo för att ta förväl.
När man undersökte både skeletten och jorden i Mohenjo-daro och Harappa upptäckte man att skeletten var 50 gånger mer radioaktiva än normalt och även att det fanns ett lager av radioaktiv aska i jorden runt om.
Även murar och annat vittnar om att staden blivit utsatt för Vitrifikation.

Finns det någon logisk förklaring?
Självklart så går det att förklara, en meteorit kan ha slagit ner, det utsöndrar radioaktivitet och det blir nog en redig smäll...men man har ju inte hittat någon krater.



Om vi tittar på en av världens äldsta(minst 2000 år fkr) heliga texter, Mahabharata, så hittar vi en vers som verkar beskriva något som vi idag skulle kalla en atombomb.
Här är en bit som är översatt till engelska så gott det går.


Gurkha, flying a swift and powerful vimana(är en slags flygmaskin som ofta dyker upp i dessa texter och de finns flera olika sorter för olika uppgifter) hurled a single projectile charged with all the power of the Universe.
An incandescent column of smoke and flame as bright as the thousand suns rose in all its splendor... 

a perpendicular explosion with its billowing smoke clouds...
the cloud of smoke rising after its first explosion formed into expanding round circles like the opening of giant parasols... 
it was an unknown weapon, an iron thunderbolt, a gigantic messenger of death, which reduced to ashes the entire race of the Vrishnisand the Andhakas.
...The corpses were so burned as to be unrecognizable. 
The hair and nails fell out; pottery broke without apparent cause, and the birds turned white. After a few hours all foodstuffs were infected... 
to escape from this fire. The soldiers threw themselves in streams to wash themselves and their equipment. 


Det är konstigt att de för flera tusen år sedan beskriver något de rent logiskt inte borde sett och otroligt likt vad vi ser när en sådan bomb sprängs idag...och även de som följer efteråt.

En till text jag tänker på är Bibeln och historien om Sodom och Gomorra, när gud förstör städerna med en kraftig explosion eller något som liknade det i alla fall.


Det finns såklart ännu mer i detta ämne om kraftiga radioaktiva bomber men det har en tendens att spåra ur. Vissa påstår att det var dessa bomber som kan ha varit orsaken till att dinosaurierna dog ut och pekar då på att många dinosaurieben måste målas i blyfärg pga deras radioaktivitet.


Så vad ska man tro då?
Aliens?

Jag är ju inte heller helt övertygad om att vi måste ha med aliens att göra utan kanske att det fanns en civilisation för många tusen år sedan, 12 tusen eller mer, som var på ungefär samma ställe som oss teknologiskt, men i en annan gren av det teknologiska trädet.
En stor katastrof fick civilisationen att gå under nästan helt men de som överlevde byggde upp nya civilisationer runt världen men fick helt enkelt börja om utan sin teknik men med vetskap om den. 

Vissa kanske till och med kom så långt att de lyckades återskapa något av detta för att åter igen bli offer av en katastrof.
Det är i alla fall vad vissa gamla skrifter verkar hinta om..det skulle även kunna förklara legender som Atlantis.



Personligen vet jag inte vad jag ska tro men jag tror absolut att vårt förflutna är mycket mer mystiskt än vad vi lär oss i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar